PRIJAVA
Svetovni dan krvodajalcev

14. junija obeležujemo Svetovni dan krvodajalcev, velike družine srčnih ljudi, ki s prostovoljnim darovanjem krvi pomagajo pri zdravljenju bolnikov in omogočajo, da številna življenja tečejo dalje.


Kot so zapisali na spletni strani Območnega združenja RKS Novo mesto je dostop do varne preskrbe s krvjo izjemnega pomena. Da bi vsem, ki potrebujejo transfuzijo, zagotovili dostop do varne krvi, so v vseh državah potrebni prostovoljni, neplačani krvodajalci, ki redno darujejo kri. Učinkovit krvodajalski program, za katerega je značilna široka in aktivna udeležba prebivalstva, je ključnega pomena za zadovoljevanje potrebe po zdravljenju s krvjo.


14. junij, svetovni dan krvodajalcev, je namenjen dviganju globalne ozaveščenosti o potrebah po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo in poudarjanju pomembnosti prispevka prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev k nacionalnim zdravstvenim sistemom, predstavlja pa tudi priložnost za skupno proslavljanje pomembnosti krvodajalstva in zahvalo vsem, ki ste ali še boste darovali kri.

Dan slovenskih krvodajalcev obeležujemo 4. junija – v spomin na 4. junij 1945, ko so v Ljubljani odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi. Letos obeležujemo 70 let prostovoljnega, brezplačnega in anonimnega krvodajalstva – 9. marca 1953 je v Zagorju ob Savi na prvi terenski krvodajalski akciji kri darovalo devet rudarjev iz Zagorja. V Sloveniji je sicer nekaj manj kot 60 tisoč rednih krvodajalcev, vsak dan jih potrebujemo 350–400, da zadostimo dnevnim potrebam po krvi. Dobrodošli, da se pridružite tudi vi in pomagate reševati življenja.



Avtor: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

PRIJAVA NA PROSTOVOLJSKE E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:




KONTAKT

07 337 39 20

drpdnm@gmail.com

www.drpdnm.org

Vsak delavnik od 8h do 16h

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki