PRIJAVA
Prišel po izkušnje, dobil še prijatelje

JAN FINK

V novomeškem parku Rastoče knjige je v vročem juliju potekal že 19. Otroški svet, mesec dni ustvarjalnih delavnic za otroke. Za enim od omizij se je po končanem ustvarjanju z otroki kartal Jan. In obdržal svoj značilen, umirjen nasmešek, četudi je ravno izgubil tisto partijo Enke.

 

Jan je 27-letni študent iz Slovenske vasi pri Trebnjem, ki kljub obilici dela, ki ga od njega terja zaključevanje študija oz. skorajšnja diploma Višje strokovne šole informatike v Novem mestu, rad obišče Otroški svet in pomaga Društvu za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto pri njegovi izvedbi.


Kot pravi, se je s prostovoljstvom srečal po zaključku srednje šole, ko je počasi že vedel, da bodo bodoči delodajalci od njega terjali izkušnje, ki jih kot šolar še ni imel. »Živimo v svetu, v katerem ne začnemo vsi na visoki veji. In tudi ni nič narobe, če začneš spodaj in greš po stopnicah počasi proti vrhu,« mirno spregovori o začetkih: prve prostovoljske izkušnje je nabiral na Razvojnem in izobraževalnem centru Novo mesto. »Vedel sem, da nekje moram začeti, pa četudi brez plačila. Delal sem z otroki, za odrasle pripravil kakšno fotografsko delavnico ipd. Zahvaljujoč temu pa sem imel – vsaj tako sem prepričan – prednost pred ostalimi kandidati, ko sem se prijavil na prvo zaposlitev preko javnih del pri njih.«


Prav to je po njegovem glavni argument, zakaj bi prostovoljstvo priporočil tudi drugim, predvsem vrstnikom. »Izkušnje, izkušnje in še enkrat izkušnje. Le z delom jih dobiš, naučiš se odzivati na različne situacije in ljudi, delati v timu ... In potem lahko kaj dejansko uporabnega in koristnega zapišeš v svoj življenjepis, ko se nekoč ponujaš bodočim delodajalcem, ki nenazadnje iščejo prav izkušene delavce.«


Jan svoj prosti čas najraje preživlja z družino in prijatelji, zanima ga prevajalstvo, lahko se pohvali tudi z odličnim znanjem matematike. Ta hip še ne ve, kakšna bi bila njegova idealna zaposlitev, a med prostovoljnim delom na RIC in sedaj na DRPD je spoznal, da zelo rad dela z otroki. Zato z DRPD ne sodeluje le med poletnim Otroškim svetom, ampak učencem priseljenskih družin učno pomoč nudi tudi med letom.


»Zagotovo ni enolično,« odgovori na vprašanje, kako je delati v nevladnem sektorju. Poleg pridobivanja dragocenih delovnih izkušenj pa med prednosti vključevanja mladih v prostovoljno delo izpostavi še širjenje kroga poznanstev in socialne mreže. »Spoznaš ljudi, ki jim pomagaš, in hkrati novi krog sodelavcev. Po treh letih lahko veliko večjemu številu znancev sedaj rečem, da so moji prijatelji.«Avtor:

PRIJAVA NA PROSTOVOLJSKE E-NOVICE

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov. Želite prejemati Prostovoljske e-novice? Vpišite vaš e-mail:
KONTAKT

07 337 39 20

drpdnm@gmail.com

www.drpdnm.org

Vsak delavnik od 8h do 16h

© 2024 Slovenska filantropija. Vse pravice pridržane. | Politika zasebnosti | Piškotki